BLOG reSimple

Bir Atık Yönetimi Olarak Kompostlama

Kompost, organik atıkların bir araya getirilerek çürütülmesi sonucu elde edilen üründür. Tarım veya çiçek yetiştirme için kullanılacak olan toprağın yapısını zenginleştirmek ve düzenlemek için kullanılan kompost, toprağın daha iyi hava almasını, daha iyi işlenebilmesini ve su tutma kabiliyetini artırır. Mutfaklarımızdan çıkan bitkisel ve bazı hayvansal atıkların geri dönüştürülmesini sağlar.

Çöp atıklarının kompost haline getirilmesi, üretilen çöp miktarını azaltarak sürdürülebilirliğe katkı sağlar!

Neler kompostlaştırılabilir?

  • Yiyecek atıkları
  • Kahve telvesi
  • Çay atığı
  • Peçete ve kağıt havlu
  • Sebze-meyve kabukları
  • Taze otlar, çimler
  • Yeşil yapraklar
  • Yumurta kabukları
  • Dallar ve ağaç kabukları
  • Fındık, ceviz kabuğu
  • Talaş
  • Kuru yapraklar ve çam iğneleri
  • Saman vb.

“Yaşamış olan her şey kompost yapılabilir.”(Sağlıklı Toprak ve Sağlıklı Bitkiler için Kompost Rehberi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği[1])

Kompost, çok çeşitli tarımsal ürünün üretiminde (tahıl tarımı, meralar, üzüm bağları, meyve-sebze tarımı, süs bitkileri, fidancılık vb.) belirli miktarlarda kullanılması mümkün ve faydalıdır.

Kompostlamanın Diğer Faydaları:

  • Topraktaki gözenekleri ve toprağın yoğunluğunu artırır. Topaklaşmayı teşvik ederek, toprağın nefes almasını sağlar.
  • Toprağın üst kısmında canlıların hareket etmesine imkan tanıyan sağlıklı ve havadar bir katman yaratır.
  • Bitkilerin ihtiyacı olan besini onlara doğru zamanda sağlayarak, bitkilerin büyümesine ve güçlenmesine daha elverişli ortam hazırlar.
  • Toprağın su tutma kapasitesini artırır, su kaybını ve erozyon riskini azaltır.
  • Bazı toprak kaynaklı bitki hastalıklarını kontrol eder veya bastırır.
  • Birçok kirletici maddenin oluşumunu engeller.
  • Toprağın pH dengesini düzenler.
  • Toprağın kalitesini artıran mikroorganizmaların oluşumunu sağlar. Topraktaki toksik maddeleri ve ağır metalleri etkisiz hale getirir.
  • Organik atıkların birikerek kirlilik yaratması engellenir, doğal süreçler sayesinde değerli bir kaynağa dönüştürülmüş olur.

Günümüzde, yüksek oranda metan gazı üretimine sebep olan gıda atıkları, belediye atıkları içerisinde büyük yer kaplamaktadır. Bu konuda farkındalığı artıran Buğday derneği, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve diğer girişimlerin de çabalarıyla kompostlama artık, önceki yıllara nazaran, daha fazla gıda şirketinin ve süpermarket zincirinin sürdürülebilirlik listelerinde yer almaya başladı. Kompost, yalnızca gıda şirketlerinin değil, fazla miktarda yiyecek atığı çıkaran birçok büyük şirketin de yapabileceği, böylelikle karbon ayakizlerini azaltabilecekleri sürdürülebilir bir adımdır.

[1] http://www.bugday.org/portal/galeri/dosyalar/KompostRehber_SON.pdf